Evenimente

Ziua Internaționala a Diversității Culturale
21 mai 2105
Mai multe detalii şi program..

Targul mestesugarilor

10 – 11 octombrie 2015
Mai multe detalii..

Ziua internationala a tolerantei
15 noiembrie 2015
Mai multe detalii..

Centrul Cultural al Diversității Europene își dorește valorificarea caracterului multicultural al comunității, prin realizarea unor evenimente culturale la nivel local, implicând parteneri culturali naționali și internaționali. Efectul pentru comunitate este semnificativ, dorindu-se ca prin intermediul acestora să se producă conștientizarea nevoii accesului la cultură, apariția dorinței de implicare în realizarea altor proiectelor culturale, urmată de participarea voluntară la activitățile viitoare propuse de Centrul Cultural al Dezvoltării Europene.

O atenție deosebită o avem spre practicarea unui dialog la nivel intracomunitar pentru dezvoltarea de modele  ale dezvoltării economice și sociale prin conștientizarea diversității culturale și a minorităților.

Astfel, în cadrul proiectului, AIOS și partenerii săi vor organiza în cadrul Centrului Cultural al Diversității Europene, trei evenimente, după cum urmează:

Cu ocazia Zilei Internaționale a Diversității Culturale și a Zilei Internaționale a Toleranței, în 21 mai 2105 respectiv 15 noiembrie 2015, se vor organiza Porțile Deschise. Ambele evenimente culturale vor promova Centrul Cultural al Diversității Europene și activitățile desfășurate în cadrul proiectului. În cadrul primului va fi inaugurat sediul Centrului Cultural.

În cel de al doilea eveniment se vor prezenta produse artizanale și creații din întreaga perioadă de desfășurare a proiectului, cu artiști invitați din toată țară. La ambele evenimente vor participa membrii rețelelor de parteneriat ale acestora și publicul larg. Va fi invitată mass-media pentru a asigura diseminarea eficientă a informațiilor legate de proiect.

Program Porţi Deschise, 21 mai:

11:00 – 17:00

  • Demonstrații de meșteșuguri tradiționale în curtea Centrului Cultural al Diversității Europene  – ateliere de prelucrat lemnul şi metalul, atelier de finisaje şi tencuieli tradiţionale, atelier de prelucrat ţigle
  • Prezentarea clădirilor tradiţionale din Târnăvioara, Porţi Deschise la cele două biserici din sat – ortodoxă şi evanghelică

14:00 -14:30         Prezentarea proiectului și a rezultatelor atelierelor pentru săteni și pentru invitați, mică degustrare produse tradiționale

14:30-16:00          Prezentări proiecte partenere

  • Scurtă prezentare a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” Târnăvioara – Anca Nițoi, Coordonator de Proiect
  • Importanța meșteșugurilor tradiționale pentru revigorarea zonei rurale transilvănene – Mirela Lebu, Muzeul ASTRA
  • Prezentarea proiectului „Consolidarea societății civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului” – rețeaua TransylvaNet, proiect finanțat prin granturi EEA 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România
  • Prezentarea inițiativei „Transylvanian Brunch” – Cristian Cismaru
  • Materiale de construcție tradiționale cu accent pe țigle tradiționale confecționate în Transilvania – Eugen Vaida, Asociația Monumentul

15:00 – 17:00       Schimburi de experiență între meșteșugarii prezenți

Program copii

10:00-10.30         În recunoaștere prin propriul sat, tur ghidat

10:30 – 10.50        Vizitarea bisericii evanghelice din Târnăvioara

11:00 – 11:20       Vizitarea bisericii ortodoxe din Târnăvioara

11:30 – 12:00       Vizitarea atelierelor tradiționale care se desfășoară în curtea Centrului Cultural al Diversității Europene cu posibilitatea de a-şi realiza propriile produse tradiţionale

  • Copiii vor fi invitaţi şi la Centrul Cultural din Târnăvioara, împreună cu părinţii, la prezentările ce încep de la ora 14:00.


Târgul Meşteşugarilor de la Târnăvioara, 10-11 oct. 2015:

Targul Mestesugarilor de la Tarnavioara_mic

Program 10-11 octombrie 2015

12:00 – 16:00     Ateliere demonstrative ale unor meșteșugari tradiționali din toată regiunea Transilvaniei(piațeta centrală din Târnăvioara)

12:00 – 16:00      Expoziții cu rezultatele atelierelor și ale scolilor de vară realizate în timpul anului (din centrul satului până la CCDE)

Sâmbătă, 10 octombrie

11:00-13.30         Brunch“Flavours and Sounds of Transylvania” – Reky Travel & Events (str. Târnăvioara nr.73, curtea CCDE). Participarea se face în baza unei înscrieri confirmate pe e-mail (contact@mytransylvania.ro) sau telefonic (0747.032.619). Taxa de participare este de 50 lei/persoană, iar copiii au intrare liberă. Dacă rămân bani după plata ingredientelor folosite în pregătirea brunch-ului, aceştia vor fi folosiţi de vecinătăţile din sat.

13:00                    Prezentarea volumului “Tabla vecinătăților Copșa Mică” (în cadrul brunch-ului)

13:30                    Tur ghidat prin satul Târnăvioara cu prezentarea rezultatelor proiectului “Centrul cultural al diversității europene” – Anca Nițoi, coordonator proiect și Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, partener proiect

14:00-15:00        Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – Grupul de muzică tradițională românească Junii al Școlii de Arte și Meserii Ion Micu din Sibiu – coordonator prof. Cosmin Verde

Duminică, 11 octombrie

12:00 – 13:00      Ateliere copii cu accent pe tema schimbărilor climatice provocate de poluarea umană („Cu bicicleta vom salva planeta”) – Mihai Proca, Asociația Tură în Natură, Sibiu (Biserica evanghelică din Târnăvioara)

13:00                    Paradă ansambluri folclorice invitate prin sat

13:30                    Informare TransylvaNET – Casa ta, amprentă în timp – Mirela Lebu, Muzeul ASTRA Sibiu (Căminul cultural din Târnăvioara)

14:00-16:00        Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Săliște, Bazna


Porţile Deschise „Târnăvioara vine la Sibiu”, 15 noiembrie 2015:

În data de 15 noiembrie 2015 este programat a avea loc cel de-al doilea eveniment sub titlul „Ziua porților deschise” menit să promoveze Centrul Cultural al Diversității Europene precum și toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului de la Târnăvioara pe tot parcursul anului. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei internaționale a Toleranței, marcând astfel inclusiv deschiderea față de diferitele etnii conlocuitoare din satul în care s-a desfășurat proiectul și susținerea populației rrome prin toate activitățile de la fața locului din cursul anului.

Evenimentul marchează încheierea oficială a activităților proiectului, ocazie folosită pentru diseminarea rezultatelor acestuia, de această dată într-un alt cadru de desfășurare, și anume în centrul orașului Sibiu, în Piața Mică. În 15 noiembrie Târnăvioara vine la Sibiu aducând simbolic toate rezultatele proiectului, pentru a folosi o platformă eficientă de promovare a acestora. Astfel, în cadrul evenimentului și a activităților acestora reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la o conferință de presă la care pot afla tot ce s-a petrecut în anul 2015 la Târnăvioara. Povestea Târnăvioarei și a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” va putea fi aflată din istorisirile reprezentanților organizației care a implementat proiectul, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, din cele ale partenerilor de proiect, Muzeul ASTRA din Sibiu și Primăria orașului Copșa Mică precum și direct de la participanții la cursurile de formare de meșteșugari din Târnăvioara.

Evenimentul va oferi cadrul pentru expunerea rezultatelor tuturor atelierelor meșteșugărești și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului, a expozițiilor prezentate deja în cadrul evenimentului Târgul meșteșugarilor de la Târnăvioara din luna octombrie. Este vorba despre 21 de panouri exemplificând rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești, în special cele ale produselor artizanale realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. În Piața Mică vor putea fi admirați meșteșugari tradiționali care oferă și celor mici ocazia să participe la ateliere pentru deprinderea unor îndemânări specifice, iar artiști din regiune vor fi prezenți cu activități reprezentative pentru tematicile școlilor de vară care au avut loc la Târnăvioara.

În cursul anului 2015 la Târnăvioara a fost reabilitată clădirea “Centrului cultural al diversității europene” și dată spre utilizare, au fost reabilitate în total 5 fațade, reconstruite 5 porți, s-au refăcut elemente de feronerie la 5 case. Proiectul a oferit comunității din Târnăvioara ocazia de a participa la 4 ateliere tradiționale (de prelucrare a lemnului, a metalelor, de tencuieli și finisaje precum și de bucătărie românească). Satul a găzduit de asemenea trei școli de vară pentru tineri (atât elevi și studenți din afara localității cât și tineri din sat), astfel: fotografie și arte plastice, arhitectură și reabilitare precum și pentru produse tradiționale. Acest eveniment „Ziua porților deschise” este cel de-al treilea eveniment public din cadrul proiectului, după prima poartă deschisă din 21 mai de la Târnăvioara și „Târgul meșteșugarilor” din 10 și 11 octombrie tot de la Târnăvioara.

Cu ocazia acestui ultim eveniment de mare anvergură pentru proiectul “Centrul cultural al diversității europene” din Târnăvioara, organizatorii şi partenerii acestora, reprezentanți ai Primăriei Copşa Mică şi ai Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu vor sta la dispoziția publicului vizitator pentru a oferi detalii cu privire la derularea proiectui „Centrul cultural al diversității europene” și a continuării inițiativelor demarate aici și după încheierea acestuia.

Program

Duminică, 15 noiembrie 2015, Piața Mică, Sibiu (în dreptul Muzeului de Etnografie Fanz Binder)

11:00 – 16:00 Târg meșteșugari și ateliere pentru copii (în spațiul public)

11:00 – 16:00 Expoziţii cu rezultatele Atelierelor tradiţionale şi a Şcolilor de Vară organizate la Târnăvioara pe parcursul anului 2015 în cadrul proiectului „Centrul Cultural al Diversităţii Europene”

11:00 – 13:00 Happening artistic – imaginea Târnăvioarei se creează sub ochii spectatorilor (în spațiul public). Artist plastic Ilie Mitrea, restaurator expert în cadrul Laboratorului de Conservare al Muzeului Național Brukenthal

12:00 Conferință de presă „Ziua porților deschise” (Muzeul de Etnografie Fanz Binder, Casa Hermes – Piața Mică nr.11)


Centrul Cultural al Diversității Europene de la Târnăvioara va publica la finalul proiectului un ghid multilingv de bune practici intitulat “Dezvoltarea comunităților transilvănene în contextul diversității europene, în vederea reducerii disparițiilor economice și sociale pentru grupuri vulnerabile.”. Acest ghid implică documentarea tradițiilor, a portului tradițional, a obiceiurilor, al fondului arhaic de cuvinte dar și documentarea patrimoniului cultural material local, accentuând relevanța tuturor minorităților atestate local în definirea istoriei culturale a zonei.

Acest ghid multilingv va conține un montaj multimedia care va putea fi parțial sau integral reprodus în cadrul evenimentelor culturale sau târgurilor de turism care promovează minoritățile din România.

Promovarea produselor realizate de către meșteșugarii din Târnăvioara, promovare realizată în cadrul proiectului va crește atractivitatea turistică a zonei și va spori vânzările. Turismul cultural va contribui semnificativ la păstrarea tradițiilor, meșteșugurilor, obiceiurilor și diversității culturale specifice zonei.