Rezultatele atelierului tradițional de prelucrarea a lemnului

În perioada 20-26 aprilie 2015 a avut loc la Târnăvioara primul atelier tradiţional din cadrul proiectului Centrul Cultural al Diversităţii Europene. Cinci porți de lemn au fost reconstruite sau reabilitate.

atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (3)

Atelierul de prelucrare a lemnului, organizat în satul Târnăvioara, în cadrul Proiectului Centrul Cultural al Diversității Europene, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. În cadrul atelierului au fost reabilitate trei porți, alte două au fost reconstituite de la zero, plecând de la imagini și resturi ale porților vechi. În cadrul atelierului au fost reabilitate, de asemenea, elementele de lemn de la ferestrele celor cinci imobile.

20 de localnici din Târnăvioara și Copșa Mică, împărțiți în cinci echipe, au participat la atelierul ce a cuprins mai multe tehnici de cioplire și dălţuire în lemn a unor obiecte cum ar fi: consolele ferestrelor, ramele ușilor și ferestrelor, porțile mari, intrările în grajduri, unele dintre ele ornamentate cu motive scoase în relief.

”În această primă etapă a proiectului ne-am propus restaurarea a cinci porți. Cu echipe de localnici de aici și din Copșa Mică s-au format cinci echipe pentru recondiționare și chiar confecționarea a două porți, replici după unele distruse.”

atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (6)

Oamenii au un nivel minim de cunoștințe de tâmplărie, dulgherie și feronerie, ei își confecționează toate elementele porții după care le montează, porţile devenind astfel funcționale. Mai avem lucrări de integrare cromatică a lemnului în așa fel încât porțile să fie exact la fel cum au fost înainte, pe vremuri. Vârsta medie a participanților e de 30 de ani. Cei mai în vârstă cunosc aceste elemente, în general, doar la restaurare mai trebuie să învețe”, a spus responsabilul acestui atelier, Ion Tolomei, șef de secție în cadrul Complezului Muzeal Național ASTRA.

”Vroiam să învățăm și noi ceva. Cu ce învățăm aici, în viitor ne gândim să reabilităm și alte porți. Foarte multe sunt de renovat. Nimic nu e ușor dar cu problemele care sunt, trebuie să facem orice ca să ne întreţinem familia. Orice calificare e bine venită”, a declarat Nicolae Tăpălagă din Copșa Mică.

atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (7) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (8) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (9) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (10) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (11) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (12) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (13) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (14) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (15) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (16) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (17) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (1) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (2) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (4) atelier tamplarie_tarnavioara_Silvana Armat (5)