Școli de vară

Fotografie și arte plastice
29 iunie – 5 iulie 2015
Detalii, program şi profesori

Arhitectură și reabilitare
13 – 19 iulie 2015
Detalii, program şi profesori
Descarcă fişa de înscriere

Produse artizanale
13 – 16 august 2015
Detalii şi program

 

Corelarea activităților de învățare de tipul „scoli de vara” in domeniul prezervării patrimoniului cultural, al artelor plastice si vizuale cu evenimente destinate accesului publicului larg de genul Porților deschise sau a Târgurilor de produse artizanale si culinare vor evidenția unicitatea si diversitatea culturală a Târnavioarei pentru intreaga zona. Protejarea si valorificarea unicitatii diversitatii patrimoniului cultural sunt unica posibilitate pentru o dezvoltare stabila si durabila a comunitatii din Tarnavioara, Copsa Mica. Obiectivul subsidiar al proiectului este integrarea minoritatii rome in viata comunitatii prin constientizarea diversitatii si prin promovarea economiei culturale ca instrument de dezvoltare integrată.

Astfel, în cadrul proiectului, AIOS și partenerii săi vor organiza la Centrul Cultural al Diversității Europene, trei Școli de Vară, după cum urmează:

tabara foto tarnavioara

Școala de Vară de Fotografie. 20 de tineri studenți vor învăța tehnici de fotografiere a obiectelor de patrimoniu mobil, imobil și natural. Aceste fotografii vor putea fi folosite în scopuri de promovare a Târnăvioarei și a activităților desfășurate aici. Cele mai reușite fotografii, tablouri sau cărți poștale, realizate vor face parte din expoziția Centrului Cultural al Diversității Europene, care va fi realizată la o lună după finalul implementării proiectului.

În cadrul Şcolii de Vară de Fotografie vor fi abordate teme fotografice precum:

  • peisajul,
  • arhitectura,
  • portretul instantaneu.

Lector: fotograf Daniel Bălţat, Image Art.

Şcoala de Vară de Arte Plastice. În cadrul școlii de vară de arte plastice, elevii Liceului de Artă Sibiu vor fi îndrumați de către artistul plastic Ilie Mitrea, restaurator expert în cadrul Laboratorului de Conservare al Muzeului Național Brukenthal care a urmat el însuși cursurile aceluiași liceu. Dânsul le va prezenta elevilor tehnici artistice specifice desenului, picturii și sculpturii atât din punct de vedere teoretic cât și practic. Domnul Ilie Mitrea este absolvent al Universității de Artă și Design, Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură Cluj-Napoca și a obținut în anul 2013 titlul de doctor la Secția pictură a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Ca experiență similiară cu cea care o presupune derularea prezentului proiect, domnul Mitrea a fost de asemenea coordonator al proiectului „Icoana pe sticlă” din satul Tălmăcel, județul Sibiu.

În cadrul săptămânii în care se derulează școala de vară, elevii vor fi implicați în realizarea de desene, picturi și sculpturi, urmărindu-se dezvoltarea laturii artistice a tinerilor sub îndrumarea unui alt cadru didactic decât cei din mediul școlar, ei deprinzând astfel munca artistică într-un nou context – atât cu privire la locul de desfășurare cât și al îndrumătorului.

Prin intermediul acestei școli de vară vor fi promovate de asemenea obiectele artistice create de elevi, astfel la finalul taberei artistice vor fi expuse atât în cadrul a două evenimente publice organizate în satul Târnăvioara (Târgului meșteșugarilor din 10 octombrie 2015 și Ziua porților deschise din 15 noiembrie 2015) cât și într-o expoziție la Sibiu. Lucrările realizate vor râmâne în proprietatea tinerilor artiști însă vor fi returnate acestora doar după finalizarea ultimei expoziții din cadrul proiectului.

Școala de Vară de Arhitectură și Reabilitare. Aceasta demers cultural-educational va găzdui 20 de tineri studenți la arhitectura ai universităților de specialitate din România. În cadrul Școlii, vor fi inventariate și evaluate imobilele cu valoare istorică din Târnăvioara pentru a putea fi depuse dosare de încadrare în Lista Monumentelor Istorice din România, pentru a fi reabilitate și prezervate în viitor. Vor fi realizate planșe, schițe și machete ale acestor clădiri. Cele mai reușite proiecte vor face parte din expoziția Centrului Cultural al Diversității Europene, care va fi realizată la o lună după finalul implementării proiectului.

Temele Şcolii de Vară de Arhitectură şi Reabilitare de la Târnăvioara:

  • Integrarea în sit a zonei de producţie şi comerciale a satului, amplasată în imediata vecinătate a bisericii fortificate construită în secolul al XV-lea;
  • Studierea şi oferirea de soluţii urbanistice şi peisagistice;
  • Soluţii de reabilitare a unor clădiri cu valoare istorică din Târnăvioara – relevare imobile, propuneri de reabilitare și restaurare/conservare imobile, reconversie funcțională
  • Reabilitarea tâmplăriilor de lemn, a feroneriei și a tencuielilor tradiţionale.

Locuri disponibile: 20
Cazarea şi mesele sunt suportate de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu. Nu se percepe taxă de înscriere.

Studenţii ce doresc să participe, sunt rugaţi să completeze şi să trimită Fişa de înscriere la adresa de email: tarnavioara@aios.ro până la data de 20 mai 2015.

Școala de Vară a Produselor Artizanale. Douăzeci de tineri elevi și studenți din mediul urban vor fi introduși în tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului, a metalului și de finisaje. Formatorii vor fi traineri profesioniști și membrii ai comunității din Târnăvioara, care au fost certificați în meșteșugurile enumerate mai sus. Cele mai reușite produsele realizate vor face parte din expoziția Centrului Cultural al Diversității Europene, care va fi realizată la o lună după finalul implementării proiectului.